martes, 14 de enero de 2014

Centre d’Estudis de l’Hospitalet amb el bloc de Bellvitge 50ELS DOCUMENTS DEL CELH. Gener de 2014  

Amb el document del mes de gener de 2014, endeguem una col·laboració del Centre d’Estudis de l’Hospitalet amb el bloc de Bellvitge 50. El que pretenem és divulgar alguns documents que creiem que són interessants per entendre la història de Bellvitge, reproduïnt-los i comentant-los.

Començarem per un dels primers documents oficials que parlen del barri. Es tracta d’un “Informe emitido por el Sr. Arquitecto Municipal Jefe de los Servicios Técnicos en relación con el Plan Parcial de Ordenación del Sector de Bellvitge”, aparegut a la publicació Boletín de Información Municipal, número 11, del tercer trimestre de 1956. El BIM era una publicació que va treure l’Ajuntament entre 1954 i 1976, en la que es publicaven els acords del govern i d’altres notícies i reportatges, amb un to acrític i triomfalista.

Situem-nos. L’any 1953 s’havia aprovat el Pla Comarcal, en el que ja s’indicava que en l’espai on ara hi ha Bellvitge i on aleshores hi havia camps agrícoles i masies, hi havia d’haver un barri amb habitatges. Aquest Pla, havia de ser desenvolupat per uns plans parcials que afectaven parts d’aquesta gran comarca barcelonina. L’any 1956 es va presentar un pla que ja dissenyava un barri molt semblant a l’actual, i que podeu conèixer en aquest enllaç que podeu trobar en el primer apartat d’aquest mateix bloc “Bellvitge, los primeros años”.


Al bloc de l’AV també podeu trobar força informació d’aquest projecte inicial


La resposta dels serveis tècnics de l’Ajuntament no trigà gaire. En el tercer BIM de 1956 va publicar-se el document que reproduïm. Com veiem, sense presentar una oposició frontal, cosa que no era permisa en el marc de les institucions franquistas, el document posa una sèrie d’objeccions que ens indica que des del consistori de 1956 no es veia amb bons ulls el projecte del barri.
Des del març d’aquell any 1956 que l’alcalde era Ramon Solanich i Riera, un metge lligat familiarment i professional a l’empresa Tecla Sala e Hijos, S.A. Solanich fou l’alcalde que va començar a aprovar els plans parcials i totes les modificacions posteriors, per tant, sorpren aquesta inicial oposició al projecte de Bellvitge. De fet, la promoció va quedar aturada uns quants anys, fins que va aparèixer el holding empresarial Immobiliària Ciutat Comtal-CIDESA, i van desencallar la situació. Això, ja ho tractarem un altre dia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario