martes, 16 de diciembre de 2014

Jaume Ventura Tort (L’Hospitalet, 1911–1984)

                                                            Jaume Ventura Tort (L’Hospitalet, 1911–1984)
                                     

Els nostres carrers tenen noms molt característics: Mare de Déu de Bellvitge, carrer ermita i carrer Prat al Bellvitge Sud i Avinguda Europa, Avinguda América, carrer França i carrer Portugal al Bellvitge Nord i entre mig la Rambla de la Marina. Als límits: la Gran Via, la Travessia Industrial i la Via del tren.
Però potser us heu fixat en un carrer petit que té el nom d’una persona a qui potser no coneixeu. Aquest carrer va des d’una cantonada del parc a la part darrera de l’hotel, entre un club esportiu i la Gran Via.
És el carrer del compositor: Jaume Ventura Tort
Va dedicar tota la seva vida a la sardana a la que estimava amb passió. També va ser dansaire . La seva obra és senzilla i balladora, per això agradava molt, va tenir un gran èxit al voltant dels anys 40 del segle passat.
De l’obra de Ventura Tort destaca el seu profund sentiment catalanista, l’amor per les tradicions catalanes i allò que neixi de les arrels de Catalunya. L’Hospitalet i la sardana sempre van de la mà quan es parla de Jaume Ventura Tort.
Ventura va composar la sarsuela Cançó de l’Empordà (1964) i, fins i tot, va estrenar al Liceu l’opera Rondallla d’Esparvers, basada en l’obra teatral homònima de Josep Maria de Sagarra. No va deixar, però, mai la sardana arribant a composar més de dues-centes.
Destaca, en la seva llarga obra algunes danses senzilles. Entre elles el "Ballet de Nostra
Senyora de Bellvitge." Estrenada el 8 de setembre de 1963 a l'ermita de Bellvitge en l'ofrena floral a aquesta mare de Déu trobada.
L’any passat, el grup de grallers i gralleres de Bellvitge vam celebrar el 50 aniversari d’aquesta dansa i enguany us el volem mostrar i compartir amb tots. És la nostra dansa

No hay comentarios:

Publicar un comentario