viernes, 2 de enero de 2015

Barrio de la Bomba
                   ELS DOCUMENTS DEL CELH. GENER 2015
El document que aportem per començar l’any no és ben bé de Bellvitge, però explica com es va crear la Cooperativa d’Habitatges de la Bomba, que va ser el mecanisme pel qual un bon nombre de persones que vivien en aquest barri de barraques van aconseguir finançar uns pisos, que, com és conegut, van materialitzar-se en els dos primers blocs de l’Avinguda d’Amèrica, entre 1968 i 1969.

Es tracta d’uns fragments d’un butlletí anomenat Ideal, que editava “El Hogar Social de Casa Antúnez”. Tanmateix, no disposem dels originals de la publicació. El que tenim és un llibre en el que es reprodueixen alguns dels seus articles. El llibre fou escrit per un dels principals protagonistes de la vida associativa de Can Tunis, Elies Ortiz Garrido, es diu Relat d’una experiència. Barri de Can Tunis, i fou publicat per l’Editorial Claret l’any 1997.

Bàsicament, ens explica com l’exemple de la cooperativa d’habitatges que havien creat Ortiz, Paco Candel i d’altres a Can Tunis va servir perquè els i les barraquistes de La Bomba fessin la seva, i que la nova cooperativa va servir per tirar endavent tot un seguit d’activitats socials i culturals. Gairebé podem qualificar la cooperativa de la Bomba com una associació de veïns avant la lettre. El text és de desembre de 1965.

Com veurem en el text, els interlocutors de La Bomba són “el señor José”, que també feia de mestre de la canalla, i el matrimoni format per Felipe i Pura. Com també és prou conegut, Felipe Cruz i Pura Fernández eren un matrimoni de militants comunistes que van ser el motor de nombroses entitats i mobilitzacions. Els trobem en la fundació de Comissions Obreres (http://www.localmundial.blogspot.com.es/2014/11/lhospitalet-en-el-cinquentenari-de.html), de l’Associació de Veïns Bellvitge-Norte, etc. La seva barraca va servir de lloc de reunió i amagatall del PSUC durant molts anys.

Us deixem amb les pàgines del llibre d’Ortiz, que reprodueixen el butlletí de desembre de 1965:

Fotografía compartida por Mari Carmen Frit en el grupo de facebook. La fotografía es de 1964-1965, de la calle Vaquería
En esta fotografia mi padre en la moto y mi hermano detrás. A la izquierda de la foto se ve el bar del Canuto y la tienda del señor Daniel, y al fondo de la fotografia a mano derrcha estaba mi casa, donde nací


 Fotografía de principios de los años 90.


No hay comentarios:

Publicar un comentario