jueves, 7 de mayo de 2015

Goig de la marededéu de Bellvitge imprés el 1800



ELS DOCUMENTS DEL CELH. Maig 2015






Avui presentem un document anterior al barri. En concret, el podem situar al voltant de 1800, que és quan va treballar a Barcelona la imprempta de Manel Texero, la que apareix al peu del mateix com la responsable de la seva edició.



És el « goig » a la Mare de Déu de Bellvitge de l’Hospitalet més antic dels que va recollir Ricard Vives i que l’Ajuntament va editar en 1972 en el llibre La ermita de Bellvitge i sus « goigs ».

Què és un goig ? Són uns poemes que es cantaven a les mares de Déu, cristos i sants quan s’anava de romeria a les esglésies que tenien la seva advocació.

Dedicades a la Mare de Déu es coneixen tres composicions poètiques : dues de les confraries que tenia al Carrer de l’Hospital i al Carrer Espaseria de Barcelona i la tercera, que reproduim, la dels fidels de l’Hospitalet. De cada poema es van fer diverses impressions, amb variacions en els gravats i ornaments, però sense canviar el text.

Val a dir, que en els goigs de Barcelona s’esmenta la intervenció miraculosa de la Mare de Déu per aturar el contagi de la pesta. En el goig hospitalenc s’hi explica com va ser trobada la imatge de la Verge (« una Estrella prop del Bou vos descubrí »), i s’hi fa una explicació de l’origen del nom que avui sabem que és incorrecta.

També ens informa de com era el territori : « Terme rich », « entre Arboledas frondosas », « Terra de forment (blat) millor , sens blat orb (blat malalt)».

En resum, un document que ens remet al Bellvitge d’abans dels blocs.

Centre d’Estudis de l’Hospitalet



No hay comentarios:

Publicar un comentario