jueves, 4 de junio de 2015

El llibre blanc de l'Ensenyament a l'Hospitalet, 1984. Zona educativa de Bellvitge.


ELS DOCUMENTS DEL CELH. Juny 2015

El document d’aquest mes és un fragment d’El Llibre Blanc de l’Ensenyament a l’’Hospitalet que va escriure en Jaume Botey i que fou editat per l’Ajuntament de l’Hospitalet l’any 1984.

Jaume Botey, un dels fundadors del Centre d’Estudis i membre de la junta directiva actual, havia estat regidor d’Ensenyament en el primer ajuntament democràtic, entre els anys 1979 i 1983. Procedia del moviment veïnal de Can Serra i era professor en l’Institut Torras i Bàges quan fou inclòs en la llista electoral del PSUC.

El Llibre Blanc… era un exemple d’això que ara anomenaríem “transparència”. Un informe on es detallava quina era la situació escolar de la ciutat, amb les dades de les aules, alumnat, inversions, dades de fracàs escolar, etc.

Les pàgines que reproduïm són les referents a les escoles d’EGB de Bellvitge que també acollien l’anomenada Preescolar. EGB, pels més joves, volia dir Ensenyament General Bàsic, i es feia entre els 6 i els 14. L’etapa Preescolar anava dels 4 als 6 anys Aleshores l’EGB era l’únic ensenyament obligatori, i, per tant, el que l’Estat havia de garantir. Tanmateix, s’intentava que l’oferta de Preescolar també satisfés la demanda existent.

Ras i curt; la situació que es va trobar l’Ajuntament de 1979 era força deficitària, i la seva millora un dels seus objectius principals.

Com veureu, les quatre pàgines també ofereixen dades demogràfiques molt interessants del barri, com ara una pirámide d’edats que reflecteix l’episodi immigratori recent. Com sempre, esperem que sigui del vostre interès.Centre d’Estudis de l’Hospitalet

No hay comentarios:

Publicar un comentario