sábado, 1 de abril de 2017

BELLVITGE, NOTICIAS AÑO A AÑO (1970-1975)

BELLVITGE, NOTICIAS AÑO A AÑO (1970-1975) 

Hablar de los años 70 en nuestro barrio, como en muchos otros sitios, es difícil. El franquismo daba los ¿últimos? coletazos y los especuladores corríanpara aprovechar las leyes que les facilitaban conseguir el máximo de beneficio propio.Si en los primeros años podemos relatar con orgullo las historias de supervivencia y ayuda mutua entre vecinos a los que nos condujeron las necesidades, si más adelante relataremos las luchas vecinales con la que la mayoría nos identificamos, en medio hay un periodo invernal, donde todo pugnaba por salir, hoy más que nunca necesitamos hablar de ello.
L’aigua era més cara, perquè l’empresa subministradora era una intermediària entre SGAB i els consumidors. Els primers veïns ens quedàvem sovint sense aigua i l’anàvem a buscar a l’aixeta de l’empresa constructora. A vegades ens quedàvem les portes primeres sense aigua i les veïnes de les portes segones ens la facilitaven o bé al contrari. L’empresa encarregada de l’electricitat, ENHER, tampoc donava a l’abast, i els talls eren molts freqüents.
Durante unos años Bellvitge se convierte en el vertedero de escombros de Barcelona para rellenar un volumen de tierra que permita levantar la cota de la calle unos 2 m. por encima del nivel de los terrenos agrícolas. Conviven tractores que recogen cosechas con las grúas que levantan edificios y grandes camiones que vierten escombros.[1] La “ciudad jardín” que pretendieron hacernos creer que nos vendían en los primeros tiempos se convirtió en un enorme vertedero lleno de agua, barro, cloacas y escombros.




La masía de Cal Rei se convierte en el comedor del equipo técnico de CIDESA. Mientras los obreros comen en el barracón que después servirá de iglesia durante bastantes años en Bellvitge Sur y en algunas casas las vecinas también ofrecen comidas, como nos explicó Antonia Conejo que hacía su madre.[2] Una vecina de las que le ayudaban lo hacía a escondidas del marido para poder tener unos recursos económicos propios.
No podem deixar de recordar el final tràgic d’alguns membres de les famílies de les masies que es resistien a vendre, com va ser el fill de Cal Rei i la vella de Can Creixells que no suportà veure’s tancada entre quatre parets com ens va explicar el Senyor Campamà a la conferencia “Quan Bellvitge eren camps”.[3]
Vers 1970, sent el problema de les comunicacions i els transports molt important, arribar en taxi era molt car, perquè s’havia de pagar “retorn”. Es parlava de Bellvitge com la “Ciudad sin ley”

INICIS DE LES LLUITES. LES DIFICULTATS.
Els inicis de les lluites al barri les hem de buscar en les necessitats i dèficits que trobàvem. Una de les primeres dificultats va ser la de les comunicacions amb l'entorn. Els primers habitants només disposaven dels autobusos que anaven de la Plaça Espanya al Prat. La gent havia de creuar la Gran Via per anar a Barcelona, en dos anys van morir quatre persones el que va donar lloc a la primera resposta del barri: es va tallar la gran via en alguna ocasió i un diumenge al matí es va sortir amb les eines de paleta a engrandir el petit túnel d'aigües que creuava la gran via i per on podria passar una persona ajupida.
1970. La situació social.
Segons declaracions del president de l’Asociación de Cabezas de Familia al diari Solidaridad Nacional, totes dues entitats del partit únic del franquisme, el Movimiento Nacional, hi havia dos mil nens sense escolaritzar o en les acadèmies franquistes dels altells, igualment l’única pista poliesportiva, la del Casal, de 300m2,. era insuficient per la creixent població infantil. L’assistència mèdica era molt deficient, Al 1969 s’inaugurà el primer consultori als altells del primer edifici comercial, de l’avinguda Mare de déu de Bellvitge, 20 (que no tenia ni porta, ni estetoscopi, ni aparell per a mesurar la pressió)[4].
En el reportatge que Jaume Guillamet va fer per la sèrie “Viaje crítico a los barrios de Barcelona”, publicat a Tele/eXpres el gener del 1970, es diu que no hi ha nens sense escolaritzar perquè anaven a escoles privades instal·lades a locals comercials o en pisos que no tenien les condicions mínimes. També hi havia un greu dèficit de llars d’infants. D’assistència mèdica tan sols hi havia un petit dispensari amb dos metges d’adults i dos pediatres en un altre local cedit per ICC també insuficient. Un altre aspecte a destacar era la manca d’oferta d’oci, amb l’excepció dels bars.[5]
En aquest reportatge es mostrava la realitat de Bellvitge com a barri de classe obrera:
“En cuanto a categorías laborales, abunda el peonaje, con un cierto número de obreros cualificados y luego algún que otro administrativo, taxista, etc. (...) Se trabaja mucho; de las diez horas diarias no se escapa nadie. Abundan los que trabajan en la construcción y en las industrias metalúrgicas.”[6]
Afegia un paràgraf sobre la situació de les dones i sobre el masclisme dominant:
“Me dicen que hay un cierto problema con las chicas, que están muy ligadas a los padres y que no se pueden así relacionar normalmente con los chicos. Esto va unido a la cuestión laboral de las mujeres, cuando hay hijos pequeños, muchas dejan a las chicas cuidándolos, sin ir a la escuela -por aquello que “siendo chica”, para que vaya al trabajo.”[7]
INICIS DE L’ASSOCIACIONISME ORGANITZAT
Les primeres lluites organitzades es van produir a l’empara de la parròquia de Sant Joan Evangelista amb el seu vicari Josep Mª Fabró, com van ser les manifestacions demanant un semàfor en l’Avinguda Europa.
A finales de 1969, con el respaldo del PSUC y del socialista Joaquín Mengual, se crea la comisión de Barrio. A partir de entonces y en los dos años posteriores se realizan diferentes campañas para pedir mejoras concretas: Transportes, Escuelas, Consultorio… El método suele ser el de recogida de firmas y presentación en los plenos.
Problemes amb les comunicacions. Un exemple de la lluita organitzada.
1970 (febrer) Inauguració d'una línia d'autobusos entre Bellvitge i l’Hospitalet.(Els autobusos que hi havia llavors eren únicament els que comunicaven amb la Plaça Espanya)
1971 (juny) Entrega a I'Ajuntament de 965 signatures en demanda de millores als transports públics.
1972 (febrer, 15) Comença funcionar una línia entre BelIvitge i el Metro de Santa Eulàlia.
1972 (octubre) Una comissió de veïns de l'Avinguda Europa s'entrevista amb la Cia. d'autobusos per millorar el servei.
Lluites properes

En octubre de 1971 durante la huelga de la SEAT organizada por Comisiones Obreras, la policía ocupa la fábrica y dispara sobre los trabajadores, matando a Antonio Ruiz Villalba.[8]
En Seat la organización taylorista del trabajo (forzando al máximo al trabajador mediante primas) se llevó a las últimas consecuencias mediante un sistema jerárquico totalmente militarizado, con mandos procedentes del ejército para reprimir cualquier tipo de protesta. Pero la que había de ser la empresa modelo del Régimen franquista se transformó en un ejemplo de la lucha del movimiento obrero contra la dictadura, forjándose en ella millares de cuadros sindicales.El trabajador de Seat Antonio Ruiz Villalba fue asesinado por las balas de los ‘grises’ durante la ocupación de la fábrica de Zona Franca el 18 de octubre de 1971, en la que se produjeron durísimos enfrentamientos dentro de la fábrica, taller por taller, respondiendo a las cargas de la caballería con compresores y lanzando tuercas y tornillos.
Para reprimir a los trabajadores de Seat la denominada Policía Política (la Social) creó en Barcelona una unidad especializada en Seat, dirigida por el comisario Navales (conocido torturador), entrando a formar parte de la propia plantilla de Seat decenas de ‘secretas’. Pero las luchas de Seat generaron una gran solidaridad entre vecinos de los barrios populares de Barcelona y su cinturón industrial, donde vivían y viven los trabajadores de Seat, en su mayoría inmigrados de Andalucía.
Abogados laboralistas como Albert Fina y otros, también jugaron un papel decisivo en la defensa de los dirigentes de los sindicatos ilegales.[9]


HOSPITALS
1971 (setembre, 6) Vaga dels paletes que construïen la Residencia, amb motiu de I'acomiadament de 5 treballadors que negociaven amb I'empresa una sèrie de reivindicacions. El dia 7 s'acomiada 430 obrers. El dia 8 són readmesos tots i es reprenen les negociacions.
La urgència per enllestir l’hospital va fer que l’empresa, Dragados y Construcciones, imposés condicions de treball molt dures a la plantilla. La situació va provocar una altra de les vagues més importants en l’època tardofranquista a l’Hospitalet, l’estiu de 1971. En aquesta mobilització va jugar un paper cabdal Jaume Valls, militant de PSUC-CC.OO., que venia de crear la primera comissió obrera de l’Hospitalet en una foneria de Collblanc (Samper) i de promoure protestes obreres en les obres de Mercabarna. Segons el seu testimoni:
“En aquella época se trabajaba en muy malas condiciones: muchas horas extras y ninguna seguridad. Además, trabajábamos a destajo, a más trabajo, más cobro. En el mes de julio, les planteamos que queríamos revisarlos horarios y el salario, con una carta que no tuvo contestación; al cabo de una semana decidimos hacer una huelga simbólica de media hora y unos ochenta no salimos al trabajo, de los cuatrocientos o quinientos que había (...). A las 9, nos dicen de la Dirección que estamos despedidos, pero vimos con sorpresa que los cuatrocientos trabajadores que estaban en la obra, no habían puesto ni un ladrillo; entonces la empresa se dio cuenta que tenía que readmitirnos: habíamos ganado el primer peldaño del espacio de libertad.”
A partir d’aquell moment, la lluita entre els treballadors, coordinats per la comissió obrera clandestina, i l’empresa fou constant. La conseqüència d’aquesta lluita fou un seguit de millores en salaris, condicions i seguretat. Finalment, les desenes d’obrers més combatius foren acomiadats i inclosos en una llista negra de l’empresa i ja no van ser contractats en cap obra més de Dragados.[10]
 1971
1972 (novembre, 8) Inauguració de la Residencia «Príncipes d’Espanya»
Finalment es va inaugurar el novembre del 1972, i van venir els, aleshores, prínceps Juan Carlos i Sofía per solemnitzar l’esdeveniment. Això va provocar que el centre hospitalari fos batejat inicialment com Residencia sanitaria Príncipes de España. Tanmateix, en aquell moment era poc més que un edifici buit, perquè no comptava amb material ni personal. Fins el 1975 no va arribar a un funcionament ple. Malgrat que l’edifici era nou van aparèixer problemes en les infraestructures des del primer moment.
Les inundacions de 1971 i setembre de 1973 van afegir dificultats a la construcció i primers moments de funcionament, sobretot perquè la central elèctrica era sota terra i els sostres eren d’una uralita massa prima.
1973 (maig, 8) Col·locació de la primera pedra del Hospital Oncològic, amb l’assistència de la Marquesa de Villaverde.[11]
ASPECTES EDUCATIUS I CULTURALS
1970 Comencen a funcionar l'escola pública Mare de Déu de Bellvitge i la concertada P. Enric d'Ossò.




1971 Inauguració del Club d’avis i la biblioteca (que ja funcionen des de 1970) a l’edifici que La Caixa de Barcelona va instal·lar en un local comercial encarregat als arquitectes Pere Llimona i Xavier Ruiz.

La primera biblioteca pública fou inaugurada l’abril de 1972, a la que es va sumar la del col·legi Europa set anys més tard. l’any
1972 Segells de Bellvitge a la IX exposició filatèlica a l’Hospitalet de Llobregat, amb motiu del VI centenari de l’ermita de Bellvitge.

1972 Julio González gana el Premio Nacional de Fotografía de Bellvitge con la Foto “Diferencias”


1972 (juny, 20) Inauguració del cinema Lumière i, el següent any, el Marina.. Van tancar el 1985 i 1986, respectivament, en la mateixa època que la resta de cinemes de la ciutat (Stadium 1984, Florida 1985, Victoria 1987, Oliveras 1989…).[12




Durante los años 70, el Ayuntamiento organiza las fiestas mayores del barrio, habiendo dejado la ICC y su Departamento de Promoción Social de hacerlo y antes de que las organizaran las propias entidades del barrio.

En 1972 se crea la Peña Bética y en 1973 la Tertulia Flamenca la Giralda, trayendo al barrio la cultura de los sitios de origen de muchos de los habitantes del barrio. Más adelante lo harán otras entidades como la Casa de Huelva o la unión extremeña.
1973: El Rugby Club L'Hospitalet va ser fundat l'any 1973 amb el nom d'Unió Esportiva Bellvitge. Començà les seves activitats al Col·legi Mare de Déu de Bellvitge, participant en els campionats escolars.
1973 (desembre) Estudi del SECOD.
(Al 1970 l’institut d’estudis laborals d’ESADE havia fet un estudi sociològic sobre la població de Bellvitge, dirigit per Antoni Mª Güell i patrocinat per la Fundació Bofill)
L’any 1973, des de la parròquia de la Mare de Déu de Bellvitge es va demanar al SECOD[13] que fes un estudi amb rigor científic de la situació del barri, per recolzar les reivindicacions. En aquest estudi es feia un anàlisi sociològic de la població del barri. Amb dades dels padrons de 1970 i 1972, es veia que un 4% de la població activa del barri pertanyia al grup de “mossos i aprenents”, un 70% al dels “obrers industrials i obrers manuals en els serveis”, un 18% eren “empleats dels serveis i el comerç”, (administratius, comercials o policies) i només un 8% eren “quadres”, és a dir, la categoria superior (propietaris, gerents o encarregats).
La taxa d’activitat masculina era d’un 63%, altíssima, mentre que la femenina era del 21%. Tots els testimonis, però,  ens recorden que les dones treballaven també molt, majoritàriament en l’economia informal: servei domèstic, costura, etc.
Segons les dades de 1972, el 64% dels actius treballaven en el sector secundari. Els subsectors més importants eren el metall, amb un 50% del total d’actius/ves (aquí es notava la importància de la SEAT) els serveis amb un 9% i la construcció amb el 8%. L’estudi del SECOD demostrava el que era obvi, que tres quartes parts de la població eren de les categories socioprofessionals més baixes, que la proletarització del barri era de les més altes de l’àrea metropolitana de Barcelona, semblant a la resta de barris d’immigració, com la propera Zona Franca.[14]

LLUITES VEÏNALS 

1972 (març) S’obre la regidoria del districte VI.
1971 (desembre, 15) Entrega de firmes a I'Ajuntament en demanda de mercat.
1972 Per la qualitat dels aliments i el preu. Presidents escales.

1972 (juny, 21) Uns 250 veïns de Bellvitge es presentaren al Ple Municipal per tractar els problemes del barri: carència d'escoles, mercat, transports públics i deficient higiene pública.
1972 (desembre, 12) Manifestació de 50 dones a la regidoria. Al matí lliuraren 1500 signatures demanant un ambulatori i que no es traslladi el servei de pediatria que es realitza al caner de Campoamor.
1973 (novembre, 22) Juntament amb altres, la AVV «La Marina» presenta una carta de queixes al Ple municipal. No va poder ser llegida perquè ho impedia el reglament.
1973 (desembre) Creació d’una comissió mixta Ajuntament-ICC per a estudiar deficiències en els serveis de Bellvitge i delimitar responsabilitats.
1973 (febrer) Recollida de 2.000 firmes exigint un estudi tècnic sobre les instal·lacions de gas.
1973 (març) Assemblea de 500 veïns sobre el gas.
1973 (juliol) Plaga de mosquits provinents del Canal de la Infanta, que segueix sense cobrir-se al seu pas pel barri. Plaga de rates (es parla de la seva proliferació fins al novembre).
1974 (març, 29) Aprovació provisional del Pla Comarcal.
1974 (maig) Reunió alcalde-afectats per l’amenaça de desnonament de Tin-tin.
1974 (maig, 25) Assemblea a la parròquia de St. Joan Evangelista sobre el problema de les escoles, per a exigir dotacions i inaugurar les tres escoles acabades.
1974 (juliol, 13 o 14) Assemblea sobre el Plan Comarcal. S’exigeix la suspensió de les concessions de construcció.
1974 El setembre de 1974 s’inaugurà una primera fase del Col·legi Nacional Europa que ja funcionava des de 1969 en uns altells, com les acadèmies privades. Es demanen més places d'infantil, primària i secundària.
1974 (novembre, 13) Gran manifestació en suport de Tintin, en demanda de la subvenció municipal. El 15 hi ha una reunió batlle-afectats. El 17 es decreta incloure-la a la xarxa pública com a guarderia laboral, subvencionada pel Ministerio de Trabajo.

1974 (novembre) Campanya de recollida de signatures amb diverses reivindicacions, destaca la de suspendre la concessió de llicencies d'edificació. Assemblea tema gas. Acord Ajuntament-ICC sobre la urbanització del barri. ICC es compromet a certes inversions.

1974 La nova resposta municipal a l’especulació.
L’extraordinària agitació social dels barris de l’Hospitalet, amb Bellvitge entre els capdavanters, va provocar que l’ultradretà alcalde Matías España Muntadas fos cessat i substituït per l’aperturista Vicenç Capdevila en 1973. Com estava passant a d’altres ciutats de l’àrea metropolitana, els més ultres foren rellevats per d’altres polítics més aperturistes, amb més possibilitats de dialogar amb els moviment socials. El consistori encapçalat per Vicenç Capdevila[15](un d’aquells quatre regidors crítics del 1967), va començar una política d’enfrontament amb les empreses immobiliàries. 
El primer moment en el que es va mostrar el nou tarannà de les autoritats locals fou la seva reacció davant la inundació del  de juny del 1.974, quan van requisar  habitatges pels damnificats amb un decret. Al llarg dels mesos següents, l’Ajuntament recopila dades i convoca a la promotora del polígon i finalment, el 12 de novembre del 1.974 totes dues parts signaren una Acta de Mutu Acord, segons la qual l’empresa reconeixia que no havia urbanitzat ni dotat d’equipaments com havia d’haver fet, es comprometia a fer-ho i donava 20 milions de pessetes (en una lletra de 5 milions, un aval de 5 milions i una hipoteca de 10 milions) com a fiança. Com que ICC tampoc va complir aquest pacte, el juliol del 1.978 l’Ajuntament va aprovar un expedient sancionador i va executar la garantia de 5 milions.








[1]Bestraten, S., Domínguez, M. i Hormians, E. (2015) Bellvitge 50 Barcelona, USF
[2] Conferència de 9 de setembre, 2015 “Dones de Bellvitge”, de Bellvitge 50
[3] Conferència de 22/02/2015 de Bellvitge 50 “Quan Bellvitge eren camps”.
[4]Solidaridad Nacional, 4-VII-1970
[5]Tele/eXpres, 21-I-1970
[6]Tele/eXpres, 21-I-1970
[7]Id.
[10] CAPDEVILA, 2008: 3-5
[11]BIM, núm 78, 2n trim. 1973
[12] GARCÉS i TORIL, 1996: 126-128 i 228-229
[13] El Secretariado de Coordinación para el Desarrollo (SECOD) era un organisme autònom del Secretariat Diocesà Justícia i Pau. Justícia i Pau era una entitat cristiana fundada el 1968 que aplegava part dels sectors progressistes de l’Església catalana. L’any 1973 va elaborar l’Informe Equipamientos, Servicios Colectivos y Hábitat en el Polígono Residencial Bellvitge.
[14]   Aquestes dades foren publicades a http://bellvitge2015.blogspot.com.es/2014/02/els-documents-del-celh-febrer-2014.html
[15]Vicenç Capdevila a la presentació del llibre de Jesús Vila “Capdevila i nosaltres”: “La especulació urbana no té límits i sempre trobarà excuses.”

No hay comentarios:

Publicar un comentario