lunes, 2 de junio de 2014

Revista Destino, 1975. Bellvitge.


ELS DOCUMENTS DEL CELH. JUNY 2014


El document de juny de 2014 és, com el del mes passat, un reportatge de la premsa escrita.

La gran diferència amb el document de maig és que aquell era un text propagandístic, fruit d’un periodisme al servei de les autoritats polítiques i les empreses. El document que us presentem ara pertany al periodisme compromès amb les lluites socials de les classes treballadores i amb l’antifranquisme.

També hi ha una altra rellevant diferència. El text anterior era de gener de 1971. El d’ara és de juny de 1975. En aquells quatre anys i mig l’oposició a la dictadura va aconseguir molta força i, també, presència en els mitjans de comunicació.

És tracta d’un reportatge a la revista Destino, un reportatge que va merèixer ser el tema de portada, i que es deia “Bellvitge, “paraíso” inmobiliario”. Com ja es veu al títol mateix, el contingut és molt crític amb la situació del barri, i de denúncia de l’acció de les empreses immobiliàries i les autoritats polítiques. Podria resultar divertit comparar els dos textos, si no fos que estem parlant de greus mancances que van empitjorar la vida de la gent del barri.

El text es pot tobar en línia, perquè totes les edicions de Destino foren penjades per la Biblioteca de Catalunya. I és que abans de llegir el text, hem de fer un esment del que va significar aquesta revista.

Destino fou una revista setmanal fundada per falangistes catalans que va esdevenir amb el pas del temps en una revista que feia de portanveu de l’oposició liberal i catalanista. Per la qualitat dels seus col·laboradors, molta gent la considera la millor publicació periòdica catalana en castellà. Per tant, que Destino dediqués una portada a Bellvitge, no era un fet qualsevol.

Per veure el text heu de clicar en l’adreça que adjuntem, i buscar el número 1970 (del 29 de juny al 5 de juliol de 1975), que és l’últim dels que hi apareixen. Es troba baixant en la columna de les pàgines que hi es a la dreta de la pantalla:


No hay comentarios:

Publicar un comentario