viernes, 2 de octubre de 2015

Asociación de vecinos de Bellvitge NorteELS DOCUMENTS DEL CELH. OCTUBRE 2015El document d’aquest mes el podem consultar a l’Arxiu del Govern Civil de Barcelona, a la caixa 744. Es tracta d’una notificació de l’alcalde de l’Hospitalet, José Matías España Muntadas al Governador Civil de la província de Barcelona en setembre de 1971.


La successió d’esdeveniments va ser la següent:

a) En abril de 1971, set persones, sis homes i una dona, veïns de l’Avinguda d’Europa, van demanar la legalització de la Asociación de Vecinos Bellvitge-Norte. S’envia l’acta de constitució de l’entitat, de 7 d’abril, i uns estatuts.

b) El Govern Civil, el 16 d’abril demana informes a l’Ajuntament dels signants de la petició, que encarrega a la guàrdia civil que faci les corresponents investigacions.

c) El 2 de maig, la Comandancia de l’Hospitalet envia els informes de cadascú dels demandants i confirma que tenen bona conducta i que no han mostrat ni ells/a ni els familiars una actitud contrària al G.M.N. (que deu voler dir Glorioso Movimiento Nacional) o la Causa Nacional.

d) L’alcalde escriu al Governador el 3 d’agost, i li diu que en principi és favorable a la legalització però que vol confirmar algunes notícies que li han arribat.

e) Finalment, l’alcalde España, el 15 de setembre, fa la notificació que adjuntem:

Val a dir que l’alcalde ultradretà que hi havia a la ciutat tenia raó, que aquesta associació era promoguda per la clandestina comissió de barri, formada per militants del PSUC i d’altres partits i per persones independents que es movien al voltant de la parròquia de Sant Joan Evangelista. I l’associació no va rebre el permís guvernatiu i es va mantenir il·legal. Tanmateix, les persones que la promovien no van fer cas de les lleis injustes i van seguir actuant. Finalment, l’entitat va poder legalitzar-se en desembre de 1973, http://localmundial.blogspot.com.es/2015/03/el-movimiento-vecinal-en-bellvitge-1970.html ) només quan España havia estat substituït per Vicenç Capdevila a l’alcaldia.Centre d’Estudis de l’Hospitalet

Octubre 2015

No hay comentarios:

Publicar un comentario