martes, 13 de octubre de 2015

Las entidades del barrioENTITATS DEL BARRI.
Bellvitge té un teixit associatiu molt ric, divers i viu.  Tenim prop de 100 entitats. És impossible citar-les a totes i menys encara explicar-les totes. Segur que ens deixem alguna, és degut a les nostres limitacions, no a la nostra voluntat. Algunes no són exclusives del nostre barri però fan aquí bona feina. També volem recordar algunes de les que ja no hi són i han deixat petjada.

1. FESTES, ART, CULTURA I NATURA DES DELS INICIS.
Des de molt abans d’edificar el barri aquí es celebraven aplecs, romeries i festes, entre elles la del 8 de setembre, dia de “les Mares de Déu trobades” de les que Nostra Senyora de Bellvitge n’és una.
L’ermita era un lloc emblemàtic pels pagesos de la zona, pels centres excursionistes i pels artistes que venien a pintar els seus indrets.

2. LES FESTES MAJORS
Quan es va començar a edificar el barri, l’Immobiliària Ciutat Condal va promoure el “Departament de Promoció Social” i el “Casal”. Des d’aquí s’organitzaren les primeres festes que van començar a donar vida al barri i en les que van col·laborar alguns veïns.
Al 1979, a l’Aula de Cultura es va començar a gestar la Comissió de Festes, per iniciativa de les entitats del barri. De seguida va tenir el recolzament de l’AVV i de l’Ajuntament de l’Hospitalet.
Els grrups juvenils, les AMPAS i els grups esportius, artístics i culturals, van participar, des dels inicis en les Festes Majors, Carnavals, Sant Jordi...

3. ENTITATS ESPORTIVES
A Bellvitge les associacions esportives han estat molt importants per fomentar l’esport i la cohesió del barri.
En 1967 es creà la primera associació, pròpiament del barri: la Unión Deportiva De Bellvitge, un equip de fútbol que va néixer al primer bar del polígon. De seguida va tenir ajut de la federació de Fútbol i, més endavant, el “Casal” el va incorporar. Juan Meroño va ser president durant molts anys.
Després d’aquest, han hagut nombrosos equips de fútbol: El Bellvitge Nord, el Nuestra Sra. de Bellvitge i altres. També hi ha vàries penyes.
L’Associació esportiva BELLSPORT treballa des de 1983 amb les AMPAS i els Centres educatius promocionant l’esport entre els més joves del barri. La va iniciar Sergio Manzano, professor de l’Institut Bellvitge.
Des del 1995, tenim el poliesportiu “Sergio Manzano” i al 2003 es va inaugurar la piscina municipal. Actualment tenen equips masculins i femenins de fútbol sala, natació i bàsquet i gimnàstica rítmica. Organitzen estades esportives durant les vacances escolars i en conveni amb l’Ajuntament organitzen cursos i activitats esportives amb les escoles i centres educatius.
Les AMPAS i els Centres educatius són les primeres que fan una bona tasca en favor dels infants i adolescents, acostant aquests al coneixement i a la pràctica de diferents esports: futbol, bàsquet, hoquei, curses, balls, escacs...

ALTRES ENTITATS ESPORTIVES:
ASS. ESPORTIVA D'ARTS MARCIALS TA-MO y Catalunya HAPKIDO
CENTRO DE DEPORTES HOSPITALET (Feixa Llarga) (Fútbol)
HERCULES L'HOSPITALET CLUB BEISBOL
CLUB FUTBOL AMERICÀ PIONERS L'H.
RUGBY CLUB L’HOSPITALET (es va iniciar a l’escola MDB)
CLUB PETANCA AMIGOS EL PASEO, CLUB PETANCA MEDITERRANI BELLVITGE Y CLUB BOLOS LEONESES EL NEGRILLON
CLUB TENNIS L'HOSPITALET y FRONTENIS CLUB L'HOSPITALET
AS. CICLISTA BELLVITGE
CLUB D'ESCACS BARCELONÈS SUD Y ESCACS BELLVITGE

Tenim a prop les instal·lacions que es van fer per les olimpíades i altres instal·lacions privades i municipals. El barri també disposa d’equipaments esportius públics, lliures i gratuïts, com taules de ping-pong, cistelles de bàsquet, espais pels jocs de petanca i pels jocs infantils.... Entre l’oferta pública i la privada, pràcticament tenim de tot i ho fen servir. Podem dir que som un barri esportiu!

4. ENTITATS EDUCATIVES DE TEMPS LLIURE.
Les primeres colònies les van organitzar un grup de veïnes amb el recolzament del primer capellà diocesà que venia a l’ermita, José Miguel González. Anàvem a Olot nenes de Bellvitge i del Carrer Campoamor.
El 1968 arriben els jesuïtes i, amb ells, un grup de joves, alguns  inicien el Club Infantil Juvenil Bellvitge, que al 1974 s’independitzà de la parròquia. Ha estat un referent europeu en el sector educatiu de Temps Lliure.
En 1978, les Teresianes inicien l’“Esclat”.  Aquest centre disposa també de Centre Obert, aula Oberta... entre d’altres serveis.
A la parròquia de Sant Joan Evangelista un grup de joves, amb J. Mª Monfort, inicien el Quitxalles i amb J.Mª Fabró s’inicià el grup juvenil Campoamor. A la de Mare de Déu de Bellvitge, amb Ramón Ribas, Mª Josefa Aigé y Miguel Cubero, el Vivac. Aquests grups i altres com les Convis, el Mijac o la JOC es van coordinar per col·laborar amb les iniciatives socio-culturals del barri.
ENTITATS DE TEMPS LLIURE ACTUALS:
CENTRE ESCLAT BELLVITGE
ESPLAI BELLVITGE (antic CIJB)
ASS. EDUCATIVA NOU QUITXALLES
CASAL AL VENT DE LA FUNDACIO LA VINYA

5. LES PARRÒQUIES
Les dues, Mare de Déu de Bellvitge i Sant Joan Evangelista van estar ubicades als barracons durant molts anys. Sempre han estat obertes al barri, promovent moltes iniciatives socials i culturals. Les comunitats de les dues van decidir que els seus temples no es construirien fins que el barri tingués els serveis i equipaments bàsics, com així ha estat.

ACTUALMENT:
·         Interparroquialitat. Relació i Coordinació entre parròquies properes.
·         Entitats vinculades com “Els amics de l’ermita”
·         Altres grups i moviments d’església com l’ACO
·         Laïcitat dels serveis i Diversitat Religiosa: Evangelistes,  Mormons, Testimonis de Jehovà, musulmans, singhs...

6. EQUIPAMENTS CULTURALS.

·         LES BIBLIOTEQUES.
La primera biblioteca que es va obrir a Bellvitge va ser al carrer Prat al 1970, per iniciativa de l’Obra Social de la Caixa de Barcelona. Va tancar el 1993. Actualment hi ha un club de pensionistes.
El 28 d’abril de 1972 s’inaugurà la Biblioteca Popular de Bellvitge, que formà part de la “Xarxa de Biblioteques Populars” de la Diputació de Barcelona.
El 1979 s’obre la Biblioteca Europa, de la “Xarxa de Biblioteques Municipals”, a l’escola “Europa” que posteriorment passa a anomenar-se “Joan Miró”. Teresa Quinquilla es dedicà a aquesta biblioteca.
El 1985 es creà el Centre de Lectura Infantil i Juvenil “Ramón Fernández Jurado” situat, de forma independent, a la planta baixa del CIJB Bellvitge.
El 1988 La Biblioteca Popular de Bellvitge, inicia el servei de préstec de llibres a Malalts de Residència Prínceps d’Espanya.
Des del 2007 tenim la nova “Biblioteca Bellvitge” a la Plaça de la Cultura.

ALTRES ENTITATS CULTURALS
·         ASSOCIACIÓ CULTURAL “VIVÈNCIES” (Abans: Associació socio-cultural Vivències, de dones i per a dones, amb seu al carrer Campoamor)
·         A l’Aula de Cultura dels anys 80 es van gestar moltes de les entitats actuals com l’Escola d’Adults, Grups sardanístics, Grups literaris com “Luz de Luna”, Grups musicals com “Arrels”, etc.
·         Persones com Carmentxu Azkarraga i altres van impulsar la creació de l’escola d’adults a l’Aula de Cultura dels anys 80. Segurament gràcies a ells, tenim aquí avui la nostra escola d’adults.
ENTITATS D’INVESTIGACIÓ, ESTUDI I RECERCA
·         SANITAT: Fundació Institut d'Investigació Biomèdica Bellvitge
·         EDUCACIÓ: GRES (Grup de recerca d’Educació Social)

7. ECOLOGIA I MEDI AMBIENT.
El Grup Ecologista de Bellvitge, nascut el 1982 amb Miguel Segovia i alguns joves, han organitzat les Festes del Sol i diferents campanyes de conscienciació i activitats per a promoure la millora del medi ambient. Van lluitar activament perquè tinguessin un parc, com el que ara tenim,  considerant les necessitats i desigs expressats pel veïns.

ACTUALMENT:
·         L’any 2008 es fundà “la Saboga”  com a re-fundació de l’històric “Grup Ecologista de Bellvitge”. La entitat és de l’Hospitalet, però té la seu al barri i treballa al barri.
·         Al barri també hi ha l’entitat “No más bloques en Bellvitge. Salvem Cal Trabal”, que treballa per recuperar la part agrària que ens queda.

8.   ELS MÚSICS I LA MÚSICA
D’entre totes les entitats que tenim al barri, hem de destacar la dels “AMICS DE LA MUSICA”. Escola de solfeig i Banda de música.
Nasqué al 1980 gràcies a uns pares i mares que volien que els seus fills i qualsevol persona que ho volgués, pogués tenir fàcil accés a la música.
Com uns autèntics “ocupes”, cada dia trencaven el cadenat del local que hi ha damunt dels altells del “mercat vell” i que, tot i estar destinat a equipaments culturals, estava buit.
Finalment l’Ajuntament els va cedir els locals que han compartit amb l’Aula de Cultura que allí hi havia i, actualment, amb l’AVV.
En 1987 entrà a formar part de la Federació de Bandes de Catalunya.
Tots col·laboren al txiringuito que posen a les Festes del barri per poder mantenir uns preus accessibles als veïns i veïnes del barri.

Del barri han sortit molts músics que han actuat i actuen a títol individual o de grup: Arrels, Dani “Flaco”...
També es fan altres activitats musicals com: el Grup de Gospel “Malaika” o les Corals als Casals de Gent Gran.
Fa uns mesos s’han iniciat les “Jam sessions” a l’esplai Bellvitge, organitzades  per Akelharre Jove.

9.   EL TEATRE.
Sempre ha hagut molta afició pel teatre. Als inicis, ja es va formar un grup de joves que va fer algunes representacions teatrals. Algunes associacions porten molts anys. Altres es van fent de noves i d’altres s’han perdut.
ACTUALMENT HI HA:
ASS. CULTURAL BELLGRUP
ASS. JUVENIL LABORATORI TEATRAL “PATATATES AMB SUC”
GRUP DE TEATRE V DE B
STROMBOLI TEATRE
JOAN XXIII TEATRE

10.               ENTITATS TRADICIONALS I POPULARS.
També d’aquestes tenim un munt al barri, tant per fomentar les tradicions pròpies de Catalunya com les de les diverses procedències.
L’Associació Grallers i Gralleres de Bellvitge es va formar al 2006 amb la intenció de fomentar la cultura popular i tradicional al barri de Bellvitge i a la ciutat de L’Hospitalet. Treballen amb els instruments propis de la música tradicional catalana com són la gralla i el tabal, participant en les festes del barri amb les cercaviles de gegants i creant noves i emocionants iniciatives.
Aquest grup ha recuperat, adaptat i ensenyat amb l’ajut de l’EMCA de l’H  el “Ballet de Nostra Senyora de Bellvitge", d’en Jaume Ventura Tort

Altres grups que promouen la cultura catalana:
GRUP SARDANISTA BELLVITGE Y GRUP SARDANISTA TOT BELLVITGE
COLLA DIABLES DE BELLVITGE

Grups d’altres regions d’Espanya.
CASA DE HUELVA, HDAD. AMIGOS DE SAN BENITO ABAD,
UNIÓN EXTREMEÑA DE L'HOSPITALET...

Grups interculturals com
·         “Caminem Junts en la diversitat” de la Parròquia M. D. de Bellvitge.
·         l’Associació cultural del Pacífic Colombià
i altres de Cooperació Internacional com
·         Universitat sense fronteres.
·         “La Pitahaya” de la parròquia Sant Joan Evangelista amb la Comunitat Agrícola de “Betània” en Nicaragua.
·         L’Associació Fons d’Apadrinament Social amb Bolívia.
·         Universitat sense fronteres.
·         Diverses iniciatives d’apadrinament i col·laboració entre entitats del barri i altres llocs del món (AMPES...)

11.               ARTS PLÀSTIQUES.
Durant 10 anys va funcionar Candel’art fent treball artístic i cultural amb dones.
Hi ha una associació de Pintors del barri, que fan les seves exposicions.
Als Casals de gent gran i altres col·lectius es fan manualitats i tallers.
A l’Àrea Cultural de l’Hospital, Bellvitge Art es fan exposicions.
L’IESB i altres persones, centres i col•lectius també intenten impulsar i donar suport a l’expressió artística del jovent.
laFundicio espai físic, és un lloc obert on es comparteix la cultura i es recolza la creativitat, establint relacions horitzontals.

12.               ENTITATS VEINALS.
Al Bellvitge dels anys 70 hi van haver 4 AAVV: Bellvitge Nord, La Marina, San Roc i el Casal que actuava com a tal, tot i que no ho era. Totes van fer un esforç i es van unificar per fer un front únic davant la construcció massiva dels blocs. De la unió de les quatre va sortir l’actual AVV.
Diversos moviments i iniciatives han sortit de l’AVV i/o han estat recolzats per aquesta, com el Moviment d’Objectors de Consciència,
Grups autònoms Al barri sempre han hagut col·lectius que intenten treballar d’una manera més autogestionada. En temps hi havia “L’Assemblea de la torre” que es reunien al carrer.
Actualment també hi ha l’AV Independent, i un nou moviment “Assemblea oberta”.

13.               ENTITATS SOCIALS. CURA DE LES PERSONES.
Les AMPAS estan presents a tota la vida associativa del barri: Festes, Esports, Música, Cultura, Relacions Socials. Organitzant activitats en pro dels infants i adolescents del barri i/o donant suport a moltes de les iniciatives que es desenvolupen a altres entitats. És, molt sovint, el que ajuda a cohesionar el teixit associatiu, relacionant la diversitat d’entitats entre elles i les diferents generacions.

FUNDACIÓ LA VINYA D’ACCIÓ SOCIAL. Té cura de les persones més vulnerables amb el Banc d’Aliments i altres serveis com l’alfabetització d’adults o l’ensenyament del castellà per les persones que acaben d’arribar o per les dones, com pas previ a l’Escola d’Adults.

CASALS GENT GRAN De la Generalitat, de l’Ajuntament al Carrer Ermita i d’una iniciativa privada al Carrer Prat.

ALTRES
AS. MEMORIAL DEMOCRÁT, TRAB. DE SEAT
DONES VIDUES DE L'HOSPITALET
AS. ABUEL@S por la custodia compartida

Algunes d’aquestes entitats tenen la seu al “Hotel d’entitats” de Benestar i família, d’altres en altells o a l’AVV
·     Algunes ja no hi són com l’associació Horitzó d’ajuda al drogodependent i els seus familiars. Cal recordar-les.
·         Altres no tenen aquí la seu però participen al barri, com la de AFEMHOS

·         ALTRES RELACIONADES AMB LA SALUT:
ASS. CATALANA D'OSTOMITZATS
CLUB TRASPLANTATS HEPÀTICS DE CAT
ASS. TRASPLANTATS CARDIATS CORS NOUS

L’Associació cultural per la integració social: Tallers Bellvitge, des del 1968, per iniciativa d’un grup de pares, avui en dia està considerat un “Centro especial de empleo”) Realitza activitats coordinades amb centres educatius del barri, com el lleure amb l’esplai Bellvitge o l’Hort amb l’escola “La marina”

També hi va haver-hi ASPANISBE que va crear l’Escola d’Educació Especial “Estel”, actualment “Estel Can Bori”, situada a Canserra.

14.               ASSOCIACIONS COMERCIANTS.
Sempre han donat suport a les iniciatives del barri, tant des de les seves associacions com des de les pròpies botigues. El comerç de proximitat ens facilita la vida i és el que acaba donant més feina en el barri.

AS. COMERÇ no sedentaris MERCADILLO BELLVITGE
AS. VENDEDORES MERC. MPAL. BELLVITGE
AS. VENDEDORES MERCA-2 BELLVITGE
AS. COMERCIANTS i PETITS EMPRESARIS DE BELLVITGE

CONCLUSIONS.
A Bellvitge la vida associativa mai ha estat fàcil: separacions, entitats doblades.. És cert que després de les tensions, continuem amb el nostre camí i recolzem les iniciatives d’altres. Sovint és la festa la que ens aglutina i amb la que tots ens identifiquem.

Bellvitge, Festa Major 2015

No hay comentarios:

Publicar un comentario