jueves, 2 de octubre de 2014

1976. Taula Democràtica Bellvitge.


           
                               

ELS DOCUMENTS DEL CELH. octubre 2014En aquesta ocasió presentem un document de caire polític. Es tracta de la “Presentació de la Taula Democràtica de Bellvitge”, amb data de setembre de 1976.

Què era la Taula Democràtica? Era la concreció en el barri de l’Assemblea de Catalunya (AC), l’organisme unitari de la major part de l’oposició antifranquista creat l’any 1971. L’AC va ser capaç de coordinar i impulsar les lluites polítiques i socials que es feien a Catalunya, amb un programa concret de 4 punts, que són els que apareixen en l’opuscle que reproduïm.

Un dels principis de l’AC va ser el d’estendre la lluita antifranquista per gairebé tot el territori català, mitjançant assemblees locals o comarcals. A l’Hospitalet s’havia constituït l’assemblea local el juliol d’aquell 1976, i no sabem que es constituís una “delegació” en cap altre barri, el que demostra l’especial grau de mobilització de Bellvitge.

El document també ens permet recordar alguns del noms de les persones compromeses en la lluita antifranquista en el barri i algunes de les organitzacions polítiques i socials (clandestines encara) que hi havia. I diem algunes perquè d’altres persones i grups no es van sumar a l’AC, especialment els/les situats/des a l’esquerra del PSUC i els/les que eren en la línia de l’autonomia obrera.

Centre d’Estudis de l’Hospitalet.
No hay comentarios:

Publicar un comentario